Rust ∗ Energie ∗ Plezier

voor vrouwelijke artsen

Elke maand gratis tips

voor meer rust, energie en plezier ontvangen?

Blog

#91 Met een goed gevoel op vakantie!

Voor de meesten van ons is het bijna zo ver. De zomervakantie komt er aan!

Hoe voel jij je op dit moment? Ben je echt aan rust toe of valt het wel mee? Heb je het heel druk gehad, ben je moe en tel je de dagen tot de vakantie af of heb je lekker gewerkt en je grenzen goed bewaakt?

Hoe kijk jij terug op de afgelopen weken en maanden? Ben je gefrustreerd over hoe het is gegaan of ben je wel ok met de gang van zaken? Heeft je interne criticus flink wat commentaar over hoe je het hebt aangepakt of ben je vriendelijk voor jezelf?

Grote kans dat je toch niet helemaal tevreden bent of er zelfs van baalt.


#90 Waarom je innerlijke criticus eigenlijk heel lief is

Hoe is het met jouw innerlijke criticus?

Heb jij ook zo'n irritante voetbalcommentator op je schouder, die voortdurend verslag doet van alles wat er gebeurt? En dan met name jouw rol daarin? Alles wat je denkt, doet, voelt en hoe je eruit ziet wordt in de gaten gehouden en becommentarieerd.

Ik was vorige week op Kreta en mijn interne criticus was ook weer mee. Ze lag naast me aan het zwembad: "Je moet nu echt gaan afvallen, je bent veel te dik"...


#89 Heb ik een tijdelijke dip of is het een burnout?

We hebben allemaal wel eens een slechte dag. Zo'n dag waarop alles tegen lijkt te zitten. Of die gewoon veel te druk is. Soms is er gedoe met collega's of assistentes wat je bezig houdt. Of je maakt je zorgen om een vriendin waar het niet goed mee gaat, je kind dat gepest wordt of een patiënt die alle hulp weigert.

Vaak blijft het niet bij die ene dag en zijn het er een paar achter elkaar. Het werk is gewoon hartstikke druk. Het is ook nooit af. Als je een slecht functionerende assistente zou ontslaan hoe vind je dan een goede nieuwe? De zorgen die je hebt zijn niet zomaar weg. Je blijft piekeren.

Soms worden die dagen een paar weken of zelfs maanden. Je bent moe. Je hebt geen zin meer in leuke dingen. Je kunt steeds minder genieten. Heel veel dingen interesseren je niet meer.

En dan flitst het door je hoofd: 'Het zal toch geen burnout zijn'?


#88 Waarom perfectionisten meer stress hebben

Een aantal maanden geleden kwam Ellen* bij me.

Ellen is 12 jaar internist en voelt zich steeds meer ontevreden, onrustig en soms zelfs angstig. Ze wist al van zichzelf van dat ze hoge eisen stelt. Maar in ons gesprek werd het nog duidelijker.

Ze vindt dat ze iedere patiënt haar volle aandacht moet geven. En liefst iedere patiënt even veel. Ze mag niet naar huis als het werk nog niet af is. Dus alle uitslagen zijn gezien, alle telefoontjes gepleegd en alle verslagen en ontslagbrieven klaar.

Ze is pas een goede dokter als ze...


#87 What women want...

Vandaag is het 8 maart. Internationale vrouwendag.
Voor mij is het altijd een dag om even terug te denken aan de eerste euthanasie die ik deed. Dat was op 8 maart. De patiënte was een vrouw die getrouwd was met een vrouw. Er waren een aantal van haar beste vriendinnen bij aanwezig. Ik was een vrouwelijke arts en de gemeentelijk lijkschouwer die dienst had bleek ook een vrouw te zijn. We waren dus met alleen maar vrouwen!

Hoewel ik het toen heel spannend vond was het ook heel bijzonder.  Het deed mij beseffen hoe ver we als vrouwen gekomen zijn


#86 What's love got to do with it?

Vandaag is het Valentijnsdag, de dag van de liefde.
Misschien besteed je er aandacht aan met een kaartje of een etentje, misschien vind je het allemaal commerciële onzin.

Toch wil ik in deze nieuwsbrief stil staan bij liefde. 

Wat heeft liefde met vrouwelijke artsen te maken?

Dat zal ik je uitleggen.


#85 Mijn geheim

Het was in de lente van het jaar 2002. Een coach kwam zich in de huisartsenpraktijk waar ik werkte voorstellen en liet wat folders achter voor patiënten.

Ik werkte sinds een half jaar als HIDHA in 2 praktijken. Daarvoor had ik anderhalf jaar in mijn eentje een volle praktijk waargenomen van een huisarts die burnout was geraakt. Ondertussen was duidelijk geworden dat na een jaar 'proberen' het zwanger worden bij ons niet vanzelf ging.en waren we bezig met IUI-behandelingen. Ik voelde me verdrietig, onrustig en ontevreden. Ik moest er niet aan denken om ooit een eigen praktijk te hebben. En schrok van deze gedachten en gevoelens.


#84 Life is messy

Het is december en dat zou een vrolijke, feestelijke en vooral gezellige maand moeten zijn. Maar dat is het niet altijd. Je hebt moet rennen en vliegen om kadootjes voor iedereen te kopen. Op het werk moeten er allerlei dingen voor het einde van het jaar afgerond zijn. Je ziet op tegen de gespannen sfeer bij het kerstdiner van je schoonouders. Je kinderen zijn om de beurt allemaal ziek.

Het leven is dus helemaal niet altijd zo vrolijk, feestelijk en gezellig als je zou willen. 


#83 Waarom stress goed voor je is (maar niet te lang)

We hebben tegenwoordig voor heel veel fenomenen een dag of een week. We kennen allemaal Werelddierendag, de dag van de secretaresse en internationale vrouwendag. Maar wist je dat er ook een dag van lange mensen (21 juni), verander-je-wachtwoord-dag (24 november!) en een lelijke-truien-dag (18 januari) bestaat?

Deze week is de week van de werkstress. De week van de werkstress wordt voor de 5e keer gehouden.


#82 Het ligt niet aan jou...

Voel jij je geregeld gestresst en opgejaagd?
Heb je zo'n sluimerend gevoel van onzekerheid en angst om een fout te maken?
Vraag je je heel soms af of je wel het juiste vak hebt gekozen?

Dat ligt niet aan jou!

(Ook al voelt het misschien wel zo...)


#81 Stop met jezelf te verbeteren!

Stop met jezelf verbeteren!

Dit advies verwacht je waarschijnlijk niet van mij als coach.

Toch meen ik wat ik zeg.

Ik ben altijd wel een (of twee) zelfhulp-boek(en) aan het lezen. Ik slurp de tips en adviezen in de Happinez, Flow en Psychologie Magazine op. Ik bekijk de nieuwste Ted-talks voor een slim idee. Ik doe aan intervisie. En ik verheug me op de volgende cursus of training die me een nog betere coach helpt te worden.


#80 Een goed begin is het halve werk

Ik geloof, en dat is ook in wetenschappelijk onderzoek aangetoond, dat zelfcompassie een groot verschil kan maken in het plezier en het gezond functioneren van zorgzame, hardwerkende maar ook zelfkritische artsen!

Kristin Neff en Chris Germer hebben een jaar of 5 geleden de 'Mindful Self-compassion'-training ontwikkeld.


#79 10 'doktersromans' voor de zomer

De zomervakantie-periode is nu voor iedereen begonnen!
Heb jij ook zo genoten van het on-nederlands lekkere weer van de afgelopen weken?

In de zomer heb je vaak meer tijd om te lezen.
3 jaar geleden gaf ik tips voor de 10 leukste zelfhulpboeken. Dit keer deel ik 10 'doktersromans' met je 🙂


#78 Minder moeten van jezelf. Hoe doe je dat (zonder weer iets te moeten...)?

"Als ik tegenwoordig wakker word, kijk ik niet verlangend uit naar de dag, maar zie ik een oneindige reeks ‘moetjes’."

Dat schrijft Annemiek Leclaire in haar 3-delige serie minder moeten, meer leven in Vrij Nederland.

Ze schrijft verder:  "Die groeiende weerzin tegen een programma vol zelfopgelegde verplichtingen wordt versterkt door wat zich afspeelt achter de rolluiken van de huizen om mij heen. Ik zie dichtgetimmerde levens, ik zie mensen in ogenschijnlijk goede omstandigheden gebukt gaan onder het juk van ‘moeten’, ik zie welvarende, intelligente mensen overspannen raken.


#77 Het Recept Om Je Goed Te Voelen

(Al Vóór De Vakantie Begint)

De maanden mei en juni zijn vaak drukke maanden voordat de zomervakantie begint. Al die vrije dagen van de afgelopen weken lijken fijn, maar het zorgt ook voor extra werk. Dezelfde taken moeten in minder tijd gedaan worden. De kinderen hebben sportdagen, schoolreisjes en hockey-toernooien. Ze zijn bezig met de eindmusical of het eindexamen. Of ze hebben ineens weer een studiedag. Er zijn allerlei feestjes, weekendjes en andere sociale 'verplichtingen'. Kortom je hebt het druk. Niet alleen op het werk, maar ook thuis!


#76 Vrouwen En Mannen Zijn Gelijk, Maar Niet Hetzelfde...

Niet zo lang geleden werd ik via de mail aangesproken door een man. Hij vroeg zich af waarom mannen werden buitengesloten van de 3-daagse Mind You training. Voor zijn gevoel was dat hypocriet omdat vrouwen toch zo graag gelijk behandeld willen worden.

Eerder was het op Twitter ook al eens gebeurd door een vrouwelijke hoogleraar. Die zag niet zoveel in 'de 3 valkuilen van vrouwelijke artsen'.

Ik heb hen beiden bedankt voor hun opmerking en mijn standpunt uitgelegd. In mijn beleving zijn mannen en vrouwen wel gelijk, maar niet hetzelfde. 


#75 The Disease To Please

Heb je wel eens van de 'the disease to please' gehoord? Je kunt deze ziekte niet terugvinden in de ICD-10 of de DSM-V. Toch is het een veel voorkomende aandoening met grote gevolgen. En misschien lijdt jij er zelf ook wel aan...

Definitie/beschrijving:
'The disease to please' is de aandoening waarbij de persoon een overmatige behoefte heeft aan goedkeuring van een ander en zijn/haar uiterste best doet het de ander naar de zin te maken en conflicten te voorkomen.

Epidemiologie:
Precieze cijfers zijn onbekend, maar schattingen lopen in de honderden miljoenen. Het komt vooral voor bij vrouwen en mensen die werken in verzorgende beroepen. 


#74 Quadruple Trouble?!?

Een paar weken geleden sprak ik met Iris*, sinds 3 jaar internist, in het kader van een individuele coach-sessie. Ze baalde ongelooflijk, want ze had een zeldzame tumor gemist bij een patiënt. Voor het beloop en de prognose maakte dit 'doctor's-delay' niets uit, maar toch...

Samen hebben we ontrafeld waarom ze er nu zo van baalde en waarom het zo 'bleef hangen'. Ze kon het nare gevoel maar niet van zich afschudden.

Dat heeft te maken met de 'quadruple trouble'!


#73 Hoeveel Staat Er Op Jouw Bankrekening?

Het stond al langer op mijn 'bucketlist' en nu gaat het echt gebeuren: Ik ga een boek schrijven!
Mila de Koning en ik zijn gevraagd om een boek te schrijven over 'zelfcompassie voor artsen'. Een onderwerp dat ons zeer aan het hart ligt. We hebben onze eerste voorbereidende bijeenkomst gehad. We willen er vooral een nuttig, praktisch en goed leesbaar boek van maken. Ik houd je op de hoogte!

In het kader van research voor dit boek kwam ik het boek van Dike Drummond, Stop Physician Burnout, weer tegen. In het hoofdstuk over 'burnout basics' gebruikt hij een hele toepasselijke metafoor: de energie-bankrekening.


#72 Gun Jij Je Tijd Voor Jezelf?

Hoe is het met jou deze dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw? Lukt het je om wat tijd voor jezelf te nemen? Of ben je de hele tijd bezig met de kinderen of andere klusjes die moeten gebeuren? Of ben je lekker op vakantie? Misschien ben je wel gewoon aan het werk...

Ik was de afgelopen 2 weken op safari in Tanzania. Een geweldige reis waarin we heel veel dieren hebben gezien. De meeste dieren doen het heel rustig aan. Deze leeuwen spannen de kroon. Na een lekker maaltje slapen ze de rest van de dag onder een boom in de schaduw.


#71 Wat Ga Jij Anders Doen In 2018?

Wat gaat een jaar toch altijd snel voorbij! Het is alweer bijna december, de laatste maand van het jaar.

Voor mij altijd een tijd om stil te staan bij het afgelopen en het komende jaar. Ik doe dat samen met Robert, mijn man. We gebruiken o.a. de vragenlijst uit deze nieuwsbrief. We maken er een klein feestje van.
Nu ik dit schrijf komen er al een paar mooie momenten naar boven...


#70 Vind Jij Je Werk Nog Wel Leuk?

Wat doet deze vraag met jou?

Zeg je meteen volmondig 'ja!'?

Moet je er even over nadenken en zeg je dan 'ja hoor'?

Hoor je nu een 'mwah'?

Betrap je jezelf erop dat het antwoord eigenlijk 'nee' is?

Of loop je het liefst met een hele grote boog om deze vraag heen?

In mijn praktijk zie ik geregeld vrouwelijke artsen bij wie het antwoord 'nee' is.


#69 Een Gratis Dosis Positieve Energie

Heb jij dat ook wel eens zo'n dag, dat je blijft hangen in een negatieve stemming en gemopper? Dat alles tegen lijkt te zitten? Dat niemand even meewerkt om jouw planning soepel te laten lopen? Dat het weer al dagen slecht is en je verlangt naar een straaltje zon? Dat je baalt van al het gedoe op je werk? Dat je ook even niet meer weet hoe je het allemaal op moet lossen en aan kunt pakken?

Dat je wel een flinke dosis positieve energie kunt gebruiken?

Dan ben je niet alleen!


#68 Dat Eeuwige Schuldgevoel...

Een paar dagen geleden sprak ik een vriendin, die werkt als medisch specialist in een ziekenhuis*. Ze verzuchtte dat ze zich eigenlijk altijd schuldig voelt.

In de maatschap is ze de enige die 3 dagen werkt. Ze voelt zich met 3 jonge kinderen vaak overbelast en probeert extra taken zoveel mogelijk af te houden. Ze moet geregeld een slechtnieuws-gesprek met haar patiënten voeren, maar daar is eigenlijk te weinig tijd voor. Als ze aan het eind van de dag naar huis gaat is haar 'to-do'-lijst nog lang niet af. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat ze zich schuldig voelt.

Ook thuis heeft ze voortdurend het idee dat ze tekort schiet.


#67 Ook Jij Hebt Last Van Stemmen In Je Hoofd

Ja, echt waar. Ook jij hebt last van stemmen in je hoofd.

Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je hallucineert of psychotisch bent. Maar je herkent vast wel die innerlijke recensent die voortdurend commentaar geeft op alles wat je doet, denkt en voelt.

Soms is die stem luid en duidelijk aanwezig....


#66 Eindelijk Vakantie?

Ik ben net terug van een heerlijke vakantie in Italië.

Vlak voordat ik wegging was ik nog aan het rennen en vliegen om alles af te maken wat nog op mijn 'to-do-lijst' stond. Ik merkte dat ik de laatste 2, 3 weken echt aan het uitkijken was naar de vakantie. Aan het aftellen. Dat is lang geleden.

En dat is voor mij wel een teken dat er ruimte is voor verbetering.


#65 Wat Zou Je Tegen Je Beste Vriendin Zeggen...?

Ik ben benieuwd.

Wat zeg jij tegen jezelf als je iets stoms hebt gedaan of iets bent vergeten, niet alles hebt afgekregen op een dag, bent uitgevallen tegen je partner of je kind, een fout hebt gemaakt of een diagnose hebt gemist, jezelf in de spiegel bekijkt, als je weer niet hebt gesport of toch iets teveel chocola hebt gegeten?

Neem eens even de tijd om bij een aantal van deze voorbeelden stil te staan...
Wat zeg je tegen jezelf? Welke woorden gebruik je? Welke toon hoor je?


#64 Stop Met Piekeren

Piekeren en ons zorgen maken doen we allemaal geregeld. Ons brein is gewend door "na te denken" problemen op te lossen (als dokter werkt dat ook vaak erg goed). Dus gaan we piekeren: lekker veel nadenken over ons probleem. Maar helaas, dat denken lost niet altijd alles op. Sterker nog, je raakt van de regen in de drup.


#63 'Artsen hebben emotioneel zwaar werk'

Vorige week maandag bracht het CBS het rapport 'Beroep en werkdruk in Nederland' uit. 
De berichten in de verschillende media zijn je vast niet ontgaan: 'Koks, artsen en onderwijzers ervaren de meeste werkdruk' (NOS), 'Werkdruk breekt arts en juf op' (Telegraaf), 'Forse werkdruk voor arts, jurist, kok en docent' (BNR).


#62 Heb jij het Florence Nightingale syndroom?

Het Florence Nightingale syndroom kun je op twee manieren beschrijven.
De eerste beschrijving is een zorgverlener die romantische of zelfs erotische gevoelens ontwikkelt voor een patiënt. Dat bedoel ik niet 🙂  Ik bedoel het fenomeen dat een zorgverlener zo begaan is met het lot van een patiënt, dat hij of zij alles voor hem wil oplossen.

Lees hier verder


#61 Ziek Van De Stress, Hoe Voorkom Je Dat?

'Ziek van de stress'. Mijn oog viel afgelopen weekend op het artikel met deze titel in de Volkskrant

Artikelen en boeken over stress, burnout en alles wat ermee te maken heeft, trekken altijd mijn aandacht. Ik ben benieuwd of er nieuwe inzichten zijn. En vooral wat de schrijver als preventie of behandeling voorstelt.


#60 Hoe jij het placebo-effect ook voor jezelf kunt gebruiken...

Je bent hoogstwaarschijnlijk dokter geworden omdat je blij wordt van het helpen van mensen. Dokters (vooral vrouwelijke) zijn over het algemeen heel gevoelig voor de behoeftes van anderen. Ze zien, voelen, ruiken en horen als het ware de noden van de mensen om hen heen. En willen er iets aan doen.

Lees hier verder


Herken jij dat? Dat je je wel eens betrapt op de gedachte dat je toch eigenlijk gelukkiger, of op zijn minst meer tevreden, zou moeten zijn met het leven dat je hebt? Je hebt een goede opleiding gehad. Je hebt een baan met een ruim salaris. Je hebt een fijn gezin. Je hebt de mogelijkheid om te sporten, op vakantie te gaan, jezelf te ontwikkelen. En toch…

Lees hier verder


#58 Wat heb jij nu nodig?

'Ik sta altijd in de ja-stand' Een uitspraak van een van de vrouwelijke artsen die meedeed aan de 1-daagse training Vitamine R afgelopen vrijdag. Ook nu bleek weer: we worstelen allemaal met het gevoel dat we alles goed moeten doen, dat we aardig gevonden willen worden en dat we op moeten schieten om alles af te krijgen. We zijn zo streng! We plaatsen de zorg en het belang van de ander boven dat van onszelf.

Lees hier verder


Doe de gratis Energie Checkup!

Ontdek nu met een simpele test hoeveel energie jij hebt

en leer hoe je slim kunt opladen