De 10 lessen die ik heb geleerd door van baan te veranderen

Hoe gaat het met jou, ruim 8 maanden na het begin van Covid-19 in Nederland? Heb je een nieuwe balans gevonden of is het nog steeds zoeken? Zijn er mensen om je heen (nog steeds) ziek of overleden? Ben je zelf misschien besmet geraakt?

Het leven brengt ons mooie en ook lastige momenten. Soms gebeuren er ingrijpende dingen die veel impact hebben, zoals nu met Covid. Terugkijkend kun je dan vaak wel zien wat deze momenten je hebben geleerd. 

Het einde van het jaar nadert en dat is voor mij en mijn man Robert altijd een moment om stil te staan en terug te kijken. Vooral op de dingen die goed zijn gegaan en waar we dankbaar voor zijn. Maar ook om te bedenken wat we volgend jaar anders willen doen.

Eigenlijk wilde ik dit jaar mijn 100e nieuwsbrief met jullie, lezers, vieren. Maar dat was half maart. Niet echt de tijd voor een feestje…

Gelukkig heb ik dit jaar nog een feestje te vieren!

Het is deze maand precies 10 jaar geleden dat ik mijn coach-praktijk ben gestart. 

Het was heel spannend om in het diepe te springen en te stoppen met mijn werk als huisarts. Ik had geen idee hoe ik een eigen bedrijf moest runnen. Hoe ik bekend kon worden bij de doelgroep. En dat allemaal terwijl we in Singapore woonden.

Van die grote stap en alles wat er volgde heb ik heel veel geleerd. Op allerlei vlakken. Ik bouw nu mijn eigen websites (nooit gedacht dat ik dat zou kunnen). Ontwerp en geef workshops en trainingen (nooit gedacht dat ik dat zou durven). En ben gaan schrijven. Het begon met deze nieuwsbrief en nu komt over een paar maanden mijn tweede boek uit!

Maar vooral  persoonlijk. Door dingen die ik zelf heb meegemaakt of wat ik heb gezien bij de artsen die ik begeleid. De meest behulpzame en in het oog springende lessen deel ik graag met jullie…

Les 1: ‘Think big, start small’
Daag jezelf uit om groot te dromen. Vaak roept dat angst op: Kan ik het wel? Durf ik het wel? Wat zullen anderen daarvan vinden? Door met kleine stapjes te beginnen omzeil je de angst en kom je uiteindelijk waar je wilt zijn. Of nog verder!

Les 2: Dingen zijn minder eng dan ze lijken.
Oh, wat zag ik op tegen de eerste workshop die ik gaf (in 2011). Ik dwong mezelf het toch te doen, omdat ik zichtbaar wilde worden als coach en trainer. Het ging heus niet allemaal van een leien dakje, maar het viel me 100 procent mee. Zelf ken je ook genoeg voorbeelden van presentaties, gesprekken en keuzes waar je als een berg tegenop zag die uiteindelijk beter uitpakten dan gedacht.

Les 3: ‘This too will pass’
En als er dan toch iets (helemaal) niet goed gaat, overleef je dat ook wel. De enige zekerheid in het leven is verandering. Zelfs als de situatie zelf niet verandert, dan wel je gevoel erover.

Les 4: Je hebt altijd een keuze
Ook al voelt het niet zo, en kan het ook echt heel moeilijk zijn, je hebt ALTIJD een keuze. Je kunt beslissen actie te nemen, je aan te passen of een andere oplossing te zoeken. Je ontslaat je assistente, je verandert van baan of je gaat eindelijk die opleiding doen die je al zo lang wilde doen.Het vraagt wijsheid en soms moed en het is altijd mogelijk.

Les 5: Vriendelijkheid maakt het grootste verschil
Dit is misschien wel de belangrijkste les die ik heb geleerd: vriendelijkheid helpt vele malen beter dan kritiek om verder te komen, om je goed te voelen en om met plezier en gemak te werken en te leven. Voor mij was dit echt de ‘missing link’ in alle coaching en trainingen die ik zelf heb gedaan. Sindsdien zit ik veel beter in mijn vel en is mijn praktijk enorm gegroeid.

Ben je benieuwd naar Les 6 t/m 10?

Die vertel ik je in het volgende blog!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *