Rust ⋅ Energie ⋅ Plezier

voor vrouwelijke artsen

Boeken

Veerkracht voor vrouwelijke artsen

Artsen houden van hun vak. Het geeft veel voldoening om contact te hebben met mensen en een verschil te kunnen maken.

Het is ook een moeilijk vak. Veel artsen worstelen. De werkdruk wordt steeds hoger. De eisen van overheid en verzekeraars en ook patiënten nemen toe. In combinatie met een zorgzame, hardwerkende en perfectionistische houding van de dokter leidt dit tot stress en soms zelfs burnout.

Vrouwelijke artsen treft dit vaak nog wat harder, omdat zij over het algemeen meer en beter voor anderen zorgen dan voor zichzelf.

Hoe blijf je als vrouwelijke arts overeind? Hoe zorg je dat je stevig in je schoenen staat en makkelijk terugveert in lastige situaties?

Hoe houd je plezier in je werk en ben je de beste dokter die je kunt zijn?

Hoe zorg je goed voor jezelf terwijl je voor anderen zorgt?

Kortom; hoe ontwikkel je veerkracht?

Dat lees je in dit boek!

 

Hart voor de dokter

Hoewel je in je vak dagelijks voor anderen moet zorgen leer je niet tijdens je opleiding hoe je goed voor jezelf zorgt. Hoe je omgaat met de pijn, het verdriet, de angst en soms traumatische gebeurtenissen waar je mee te maken krijgt. Integendeel: de boodschap is dat je sterk moet zijn, dat je je moet wapenen tegen emoties en dat je ondanks alles door moet gaan.

Zelfcompassie leert je milder voor jezelf te zijn. De lat niet zo hoog te leggen. Beter om te gaan met moeilijke emoties en lastige relaties. Stil te staan bij je eigen behoeftes en grenzen aan te geven. Keuzes te maken die plezier en voldoening geven. En het leven te vieren.

Zelfcompassie is niet alleen behulpzaam voor dokters die gestresst of burnout zijn, maar voor elke dokter. Het is gewoon een zwaar vak. Ook al zie je het niet aan de buitenkant of merk je het zelf niet eens op. Je wordt allemaal geraakt. Pijn en lijden zijn nu eenmaal onderdeel van het vak. En de druk van buitenaf door de voortdurende veranderingen in de zorg is voor iedereen voelbaar. Zelfcompassie helpt je hier op een gezonde manier mee om te gaan.

 

 

De grootste uitdaging waar we in de toekomst van de zorg voor staan zijn onze zorgprofessionals. Zitten zij goed in hun vel, dan kunnen ze ook de beste zorg leveren aan de patiënt. In dit boek wordt de belangrijkste voorwaarde hiervoor benoemd en dat is de essentie van zelfcompassie, de echte oprechte aandacht voor jezelf.

Carina Hilders, gynaecoloog, directievoorzitter Reinier de Graaf ziekenhuis Delft, bijzonder hoogleraar Medisch Management en Leiderschap Erasmus Universiteit Rotterdam

Gratis inspiratie

Ik lijk Siri wel!

Ik lijk Siri wel!

'Ik lijk Siri wel!' Deze uitspraak hoorde ik vorige week van een vrouwelijke dokter. 'Mensen willen voortdurend iets aan mij vragen, iets van mij weten. Of ze willen dat ik dingen voor hen regel. Assistentes storen mij de hele tijd tijdens mijn spreekuur. Patiënten...

Lees meer
Een nieuwe kijk op ontevredenheid en ander ongemak

Een nieuwe kijk op ontevredenheid en ander ongemak

We voelen allemaal geregeld ontevredenheid of ongemak. Dat is heel menselijk. Het samenwerken en samenleven met anderen veroorzaakt naast warmte en verbinding nu eenmaal ook wrijving en schuring. We hebben de neiging deze gevoelens niet te willen voelen. We willen er...

Lees meer

Nog meer gratis inspiratie?