Rust ⋅ Energie ⋅ Plezier

voor vrouwelijke artsen

In de media

Interview BNR Beter door Harmke Pijpers: werkdruk in de zorg

2 november 2021

Marga Gooren coacht vrouwelijke artsen die hun werk helemaal niet leuk meer vinden en twijfelen over de toekomst. Want; blijf je je vak nog wel uitoefenen als je juist niet datgene kunt doen waarvoor je het bent gaan doen?

Luister naar waarom ik Burn-out liever Moral injury noem en over paddenstoelen die uit de lucht vallen 😉

Enkele quotes:

“Vrouwelijke artsen moeten zich bewijzen binnen een masculiene cultuur, ziet Marga Gooren. Vrouwen worden geacht slim, rationeel en sterk te zijn en vooral niet te praten over wat ze moeilijk vinden.”

“Op de werkvloer worden van vrouwen andere dingen verwacht dan van mannen: Ook daar moeten ze empathisch zijn en goed luisteren – en dat kost ook veel tijd.”

Beluister het hele interview hier

DOQ.nl: Hoe je als vrouwelijke arts kunt werken aan je veerkracht

13 oktober 2021

De dagelijkse werkelijkheid van vrouwelijke artsen is anders dan die van hun mannelijke collega’s. Ze hebben – nog meer dan mannen – een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zijn zorgzaam en willen graag álles goed doen. En (onbewuste) genderbias, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag komen nog steeds voor.

Marga Gooren beschrijft dit in `Veerkracht voor vrouwelijke artsen’. Het boek helpt je als vrouwelijke arts om grip te houden op je leven en je energiek en bevlogen te blijven ontwikkelen. Om te vertrouwen op je veerkracht, wat er ook gebeurt. 

Lees verder op DOQ.nl

Recensie Medisch Contact: Veerkracht voor vrouwelijke artsen

23 september 2021

Recensie Huisarts & Wetenschap: Veerkracht voor vrouwelijke artsen

2 september 2021

Interview Artsenkrant: Vrouwelijke artsen in een masculiene medische wereld

17 juni 2021

Vrouwelijke artsen ervaren vaak een innerlijke strijd. Ze willen naast een deskundige, gerespecteerde dokter ook een betrokken vrouw en moeder zijn voor hun gezin, vrienden en familie. Met haar boek ‘Veerkracht voor vrouwelijke artsen’ wil de Nederlandse coach en voormalig huisarts Marga Gooren vrouwelijke artsen helpen om grip te houden op hun leven en zichzelf energiek en bevlogen te blijven ontwikkelen.

Vrouwen en mannen zijn gelijk, maar niet hetzelfde. Het is een van de eerste zinnen in Veerkracht voor vrouwelijke artsen en meteen ook het uitgangspunt van het boek.

“De dagelijkse werkelijkheid van vrouwelijke artsen ziet er anders uit dan die van mannelijke collega’s”, stelt Marga Gooren. “Veel vrouwelijke dokters zijn naast dokter, ook vrouw en moeder. Aan de ene kant willen ze voldoen aan de verwachtingen en eisen van buitenaf die hiermee gepaard gaan, aan de andere kant hebben ze hun eigen wensen, behoeften en waarden. Die komen niet altijd overeen met elkaar en dat levert een interne strijd op: ze voelen zich ontevreden, gefrustreerd, gespannen, onzeker, verliezen energie en plezier met alle gevolgen van dien.”

Lees verder in de Belgische Artsenkrant

Managementboek.nl: Veerkracht voor vrouwelijke artsen

8 juni 2021

Nu de Covid-19-pandemie over haar hoogtepunt heen lijkt te raken wordt het tijd de balans op te maken. Er wordt nog steeds veel gevraagd van artsen en dat eist zijn tol op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Dit geldt nog meer voor vrouwelijke dan voor mannelijke artsen. Vrouwelijke artsen die vaak ook al zoveel van zichzelf vragen.

Uit Amerikaans en Engels onderzoek blijkt dat vrouwelijke artsen, als groep, meer last hebben van de veranderingen door Covid-19. Zij doen normaal gesproken al meer in het huishouden, maar dat nam toe, zeker ook als het ging om thuisonderwijs, opvang van de kinderen en mantelzorg. Ook op het werk waren ze eerder bereid over te werken of extra taken te doen. Dit gaat allemaal ten koste van tijd en aandacht voor zelfzorg.

Lees verder op managementboek.nl

Podcast Wow Vrouw

15 mei 2021

WoW! Vrouw Interview met huisarts en coach Marga Gooren. Dit interview gaat over het volgen van je hart met zelfcompassie en veerkracht.

Je hoort onder andere:

Waarom je gewoon je eigen hart mag volgen.

Hoe zelfcompassie je een beter functionerende dokter maakt.

Dat je in elke situatie voor jezelf kan kiezen.

Over het verschil tussen zelfvertrouwen en zelfcompassie.

Wat het ‘Hidden Curriculum’ is en hoe het jou in de weg staat om goed voor jezelf te zorgen.

Dat artsen vaak multitalenten zijn en hoe je die multitalenten ook in je dagelijkse leven als dokter toe kunt passen.

Beluister de Podcast hier

Managementboek.nl: Veerkracht voor vrouwelijke artsen

28 april 2021

Corona heeft de wereld zoals we die kennen helemaal veranderd. Zo ook het dagelijkse werk van artsen. De werkdruk in de zorg is de afgelopen jaren steeds toegenomen en de autonomie afgenomen: beide belangrijke factoren voor het ontstaan van burn-out.

Veel zorgprofessionals die wij spreken hebben last van angst en stress om zelf ziek te worden, of kwetsbaren in hun omgeving te besmetten. Onduidelijk is wanneer ze gevaccineerd worden. Sommigen hebben Covid gehad en knappen maar niet op. Patiënten hebben veel vragen en ook kortere lontjes. De bedankjes zijn opgedroogd. De rek is eruit en het einde is nog niet in zicht.

Lees verder op managementboek.nl

Zeven tips om overeind te blijven als vrouwelijke (huis)arts | Interview met Marga Gooren

17 maart 2021

De werkdruk voor vrouwelijke (huis)artsen wordt steeds hoger. Er steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij, ze moeten aan steeds meer kwaliteits- en nascholingseisen voldoen en daarnaast wordt verwacht dat ze thuis de kinderen helpen met huiswerk, een bruisend sociaal leven hebben, gezond zijn en er goed uitzien.

Marga Gooren, Coach & Trainer voor vrouwelijke artsen en huisarts n.p., ontmoet in haar praktijk veel vrouwelijke artsen die last hebben van stress. Marga Gooren coacht deze vrouwen om weer grip te krijgen op hun leven als werkende vrouw, collega, moeder, echtgenoot en vriendin.

Voormalig huisarts Gooren coacht artsen: ‘Door zelfcompassie is er bij artsen minder kans op burn-out en zorgverlenersmoeheid’ I Interview DOQ

17 juli 2020

Je balans vinden en grenzen bewaken is voor een arts niet altijd eenvoudig, weet ook voormalig huisarts Marga Gooren. In 2012 maakt zij een overstap en start met haar coachingspraktijk voor artsen. “Veel artsen worstelen met de balans tussen privé en werk. Door het principe van zelfcompassie toe te passen, leer ik ze om op een gezonde manier de lat wat lager te leggen.” 

Al snel nadat Marga Gooren als huisarts begon, wist ze: dit wil ik niet mijn hele leven blijven doen. “Ik vond het vak inhoudelijk interessant, maar wilde geen praktijk houden met alle verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Wat ik wél heel leuk vond, was diepgaand contact met patiënten om het probleem achter de eerste hulpvraag bloot te leggen. Als huisarts voelde ik echter dat ik te weinig tools en tijd had om mensen écht op weg te helpen.”  

Lees verder op DOQ

Interview Bodhi

26 februari 2020

Veel artsen kampen met hoge werkdruk en stress en het aantal zorgverleners met burn-out neemt toe. In het boek Hart voor de dokter beschrijven Marga Gooren en Mila de Koning hoe zelfcompassie drukke dokters kan helpen. “Dokter zijn is potentieel een ongezond beroep.”

Je bent betrokken bij je werk en zorgt graag voor anderen. Je hebt jarenlang hard gestudeerd en dingen opzijgezet om anderen beter te kunnen maken. Je bent gedisciplineerd, competitief, autonoom, ambitieus, (zelf)kritisch en niet snel geneigd om je zwakheden aan de buitenwereld te tonen. Jouw ultieme motto is dan ook: ‘niet zeuren maar doorgaan’. Uitval door ziekte is voor jou geen optie, want dan belast je je collega’s. Herkenbaar? Dan is er een grote kans dat je arts van beroep bent…

 

Lees verder op Bodhi

Zorg voor jezelf. Hoezo?

4 september 2019

In de media lees je steeds vaker over de hoge werkdruk en het aantal burnout-gevallen onder artsen. Ik spreek als coach steeds meer artsen die hiermee worstelen. In je omgeving ken je ongetwijfeld artsen die uitgevallen zijn of er tegenaan zitten. En misschien geldt dit ook wel voor jou…

Wat maakt dat zorgverleners steeds meer onder druk komen te staan?

Boekbespreking ‘Attending’

27 juli 2017

‘I believe that the practice of medicine depends on a deep understanding between clinicians and patients, and that human understanding starts with understanding oneself.’ 

Zo begint Ronald Epstein zijn boek Attending: medicine, mindfulness and humanity.

Gelardeerd met vaak prachtige voorbeelden en verhalen uit zijn eigen leven en praktijk en die van patiënten en collega’s laat hij de de lezer in dit boek zien hoe het er op dit moment in de medische wereld aan toegaat.

Dit artikel is verschenen op de website van Compassion for Care

en het Centrum voor Mindfulness

Congresverslag van Vinken naar Vonken

10 februari 2017

Van ‘what’s the matter with you’…

Op een koude februari-dag vindt het congres ‘Van Vinken naar Vonken’ plaats. Binnen is het gelukkig warm met een volle zaal en 7 zeer bevlogen sprekers.

Het werken in de zorg verandert: we moeten o.a. meer samenwerken, meer verantwoording afleggen, meer ‘vinken’. Er wordt veel meer verwacht van onze ‘soft skills’. Daarmee komt de bezieling, het ‘vonken’ onder druk te staan. Deelnemers aan het congres noemen meermalen het verlies aan autonomie en regelmogelijkheden door verplichte invoering van het EPD met bijbehorende vinklijstjes. De frustratie is voelbaar.

…naar ‘what matters to you’.

Dit artikel is eerder verschenen op Medilex.nl.

Lees hier verder.

oktober 2016 

Ik zal het nooit meer vergeten. Die lieve verpleegkundige die steeds bij me kwam kijken. Ik lag, als 11-jarig meisje, in een opslagruimte van de kinderafdeling, want de afdeling was vol. Geshockeerd van de spoedoperatie die ik net had ondergaan in verband met een geperforeerde appendicitis lag ik in mijn bed tussen de verbandmaterialen, postoelen en infuuspalen. Ouders mochten toen nog niet bij hun kind blijven. Zij was de enige die er voor me was.

Tijdens die ziekenhuisopname besloot ik dokter te worden.

Verlang jij ook zo naar rust in je leven?

maart 2016

Wat is op dit moment jouw grootste bron van stress?

Ik weet nog wel toen ik zelf huisarts was, dat het werken op vrijdagmiddag mijn grootste bron van stress was.​ Ik werkte toen als HIDHA in 3 praktijken. Op vrijdagmiddag had ik ‘dienst’ voor 2 van die praktijken. En vaak waren er ook nog wel 1 of 2 andere praktijken waarvoor ik moest waarnemen. Heel soms was het heel rustig, maar meestal wilden heel veel patiënten nog even langskomen met dingen die ‘echt niet tot maandag konden wachten’. Of kon de familie met moeder ‘zo echt het weekend niet in’. Je wist het nooit van tevoren. De enige assistente die er was ging op tijd naar huis (het was tenslotte bijna weekend) en ik zat vaak nog tot laat in de middag alles af te maken. Ik wilde natuurlijk ook niet mijn collega’s op de huisartsenpost onnodig belasten…

Dit artikel is eerder verschenen op CCzorg.nl

Lees hier verder.