Besteed jij genoeg aandacht aan de belangrijkste relatie in je leven?

Inmiddels is in heel Nederland de zomervakantie aangebroken. Een tijd om wat meer te kunnen ontspannen na de hectische maanden met een derde Covid-golf en nog meer uitgestelde zorg.

Een periode om wat meer tijd en aandacht te kunnen schenken aan je relaties. Je man, je kinderen, je vrienden, je familie. Relaties zijn een groot en zeer belangrijk onderdeel van ons leven en ons gevoel van geluk en welzijn.

Maar wat is eigenlijk de belangrijkste relatie in je leven?

Juist: de relatie met jezelf!

Het is de langste en de sterkste relatie die je ooit zult hebben.

En hoe is die relatie op dit moment?

Behandel je jezelf net zo zorgzaam en vriendelijk als je andere relaties? Of ben je streng voor jezelf, gun je jezelf geen vrije tijd en zet je jezelf op de laatste plaats? Ook in de vakantie?

Het lastige is dat we geen keuze hebben. Als het gaat om vrienden en kennissen is het makkelijker om te kiezen met wie je tijd wilt doorbrengen en met wie juist niet. (Ook al vinden vrouwen dat ook vaak nog moeilijk!). Je maakt graag een afspraak met die gezellige, positieve buurvrouw, maar liever niet met die collega die altijd loopt te klagen.

Jezelf kun je niet ontlopen. We proberen dat misschien soms wel door ons in het werk of allerlei activiteiten voor anderen te storten. Door ons onder te dompelen in een verslavende Netflix-serie of toch een glaasje wijn teveel te drinken. Je hebt het gewoon met jezelf te rooien.

Je kunt niet van jezelf scheiden. Als de relatie met jezelf niet goed is zit je de rest van je leven als het ware in een ongelukkig huwelijk. En in dit geval is de enige die daarvoor verantwoordelijk is jijzelf. Je kunt niemand anders de schuld geven… 😉

Hoe word je een betere vriend van jezelf?

Hoe verbeter de niet altijd zo gezonde relatie met jezelf?

1. Besef dat het niet aan jou ligt. We zijn allemaal het product van onze genen, opvoeding, cultuur, opleiding en gebeurtenissen in ons leven. Vrouwen leggen de lat hoog voor zichzelf: ze willen, gevoed door hun socialisatie als hoog-opgeleide vrouw in de 21e eeuw een perfecte dokter, partner, moeder, dochter, vriendin en wat al niet meer zijn. Wees dus mild voor jezelf. (veel meer over deze socialisatie als vrouw en dokter lees je in mijn boek Veerkracht voor Vrouwelijke artsen)

2. Ontwikkel een vriendelijke houding naar jezelf. In relaties met andere mensen accepteer je wel dat zij niet perfect zijn. Vergeef je hun fouten, lach je om lastige eigenschappen, sla je een arm om iemand heen omdat hij of zij het moeilijk heeft. Gewoon, omdat je van ze houdt. Kijk eens of je hetzelfde bij jezelf kunt beginnen te doen. Jezelf kunt behandelen zoals je beste vriendin.

3. Zorg goed voor jezelf. Neem regelmatig rust. Doe dingen jij echt leuk vind. Maak tijd voor jezelf vrij, ook in de vakantie. Maak keuzes die goed zijn voor jou. Doe een kwispelcheck.

4. Creëer zoveel mogelijk positieve emoties. Als tegenwicht tegen onze negativity bias is het behulpzaam zoveel mogelijk positieve emoties te creëren. Bijvoorbeeld door het beoefenen van dankbaarheid (ook voor jezelf!). Nog meer tips voor een dosis positieve energie vind je hier.

5. Bouw een selfcare-stop in. Als het weer eens veel te druk is, er iets tegenzit of je merkt dat je toch weer kritisch op jezelf bent doe dan een selfcare-stop. Een korte pauze met 4 stappen.

Stap 1: Mindfulness. Erken dat dit een moeilijk moment voor je is. Jezelf toestaan te voelen precies zoals je je nu voelt.

Stap 2: Common humanity. Realiseer je dat wat jij nu voelt door veel anderen in dezelfde situatie ook zo zou worden ervaren. Je bent niet de enige. Worstelingen en gedoe horen nu eenmaal bij ons mens-zijn.

Stap 3: Vriendelijkheid. Spreek jezelf vriendelijk en bemoedigend toe. Net zoals je bij een goede vriend of vriendin in dezelfde situatie zou doen.

Stap 4: Vriendelijke, zorgzame actie: Vraag jezelf af, wat heb ik nu nodig? Misschien kun je iets doen om het jezelf wat makkelijker en aangenamer te maken (een paar keer diep ademhalen, een kopje thee halen, een vriendin bellen) of misschien moet je juist een stevig in actie komen (die lastige brief nu schrijven, een grens stellen, iets afzeggen).

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *