Hoe blijf je in deze hectische tijd als dokter overeind?

We leven momenteel in een ongelooflijk hectische tijd. De Corona-pandemie heeft effect op alle facetten van ons leven en het is onzeker wat de uiteindelijke gevolgen zullen zijn. Op de korte en op de lange termijn. Dit hebben de meesten van ons nog nooit meegemaakt.

Ook als artsen hebben we een crisis op deze schaal nog niet eerder meegemaakt.  

En veel artsen staan in de frontlinie. Zij moeten, samen met verpleegkundigen, laboranten en andere zorgverleners, de opvang en behandeling van de meest zieke mensen verzorgen. Ondertussen gaat de zorg voor andere patiënten waar nodig en mogelijk ook door.

Ze hebben een hogere werkdruk. Veel mensen hebben vragen. Protocollen moeten worden aangepast. Zorg moet op een andere manier worden geleverd en de veiligheid van alle patiënten en zorgverleners moet worden gewaarborgd.

 

Ze moeten beschikbaar zijn. Dienstroosters worden aangepast. Nascholingen worden afgelast. Vakanties en verloven worden ingetrokken of afgezegd.

Ze lopen een groter gevaar zelf ziek te worden. Ze komen in contact met besmettelijke patiënten. De beschermende middelen dreigen op te raken. Ze werken hard, raken vermoeid en hebben minder weerstand.

Daarnaast zijn ze ook gewoon mens en hebben ze een rol als moeder/vader, partner, dochter/zoon, vriendin/vriend, buurvrouw/buurman. Ze zijn bezorgd om de mensen om hen heen. Maken zich druk om hamsterende landgenoten. En hebben een menig over de aanpak van de overheid en het RIVM. We bevinden ons nu allemaal in een unieke, onzekere, stressvolle situatie.

En, ze zijn getraind in een medische cultuur van doorzetten en klaar staan, van niet zeuren maar doorgaan. Ze zijn nu nog meer dan anders geneigd alle tijd, aandacht en energie aan de zorg voor patiënten te geven. Extra diensten te doen en extra hard te gaan werken. Vooral rationeel te blijven en geen emoties toe te staan. En dat is heel begrijpelijk.

Hoe blijf je als arts in deze hectische tijd overeind?

Denk ‘En…en’ in plaats van ‘of….of’.

Zorg goed voor je patiënten EN zorg goed voor jezelf. Deze situatie is niet in een weekje over. Dit gaat een aantal weken (of misschien nog wel langer!) duren. Het wordt geen sprint maar een marathon. Dus: Eet en drink voldoende. Ga op tijd naar het toilet en naar bed. Als je klaar bent met werken ontspan dan ook echt. Dat kan ook door te gaan wandelen of een rondje te gaan hardlopen.

 

 

 

Of volg een online yoga-les. Bijvoorbeeld bij Yoga with Adriene kun je uit allerlei gratis yoga-lessen kiezen: van 5-10 minuten tot 45-60 min, van rustig tot pittig. En vaak hebben de lessen een thema: ‘mental focus’, ‘yoga for anxiety’, ‘yoga for lunch’. Er is voor elke situatie een geschikte les.

Werk hard EN sta af en toe even stil. We zitten in een crisissituatie, die nieuw voor ons is. We voelen ons het ene moment heel stevig en standvastig en het andere moment angstig en onzeker. Je bent eerst in staat heel praktisch allerlei dingen te regelen en beslissingen te nemen. Vervolgens ben je bang dat de snotneus van je kind of dat hoestje van je moeder het begin van Corona is. Dat is normaal. Dat is menselijk. Sta af en toe even stil bij hoe het met je gaat. Wees vriendelijk en geef jezelf erkenning voor wat je voelt. Spreek jezelf toe: ‘dit valt niet mee, ik doe, samen met vele anderen, wat ik kan’.

Neem de leiding EN vraag hulp. Als arts ben je vaak gewend verantwoordelijk te zijn en zo veel mogelijk alles zelf op te lossen. Deze eigenschap is in deze situatie ook heel handig. Je zult de leiding moeten nemen, knopen moeten doorhakken. Maar vraag ook hulp. Op het werk en thuis. Ik zag op LinkedIn dat ondersteunend personeel in het ziekenhuis aanbiedt maaltijden te regelen. Er zijn veel mensen, bijvoorbeeld in de horeca, die nu niet mogen werken en graag hun steentje bijdragen (bijvoorbeeld alsjijzorgtpasikop.nl/). Vraag hen boodschappen te doen of op te passen. Wat het ook maar is dat jou kan ondersteunen.

Het zijn spannende tijden EN het biedt mogelijkheden. Sommige mensen zijn ziek of hebben naasten die ziek zijn. Voor sommige mensen is de toekomst financieel ineens heel onzeker. EN er ontstaan allerlei initiatieven om elkaar te helpen. Er wordt meer gebruik gemaakt van e-health en e-learning. Het is in ieder geval goed voor het milieu…

Ik wens je hoe dan ook heel veel sterkte, wijsheid en (zelf-)compassie!!!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *