Rust ∗ Energie ∗ Plezier

voor vrouwelijke artsen

Elke maand gratis tips

voor meer rust, energie en plezier ontvangen?

Artikelen

Zorg voor jezelf. Hoezo?

16 april 2018 - In de media lees je steeds vaker over de hoge werkdruk en het aantal burnout-gevallen onder artsen. Ik spreek als coach steeds meer artsen die hiermee worstelen. In je omgeving ken je ongetwijfeld artsen die uitgevallen zijn of er tegenaan zitten. En misschien geldt dit ook wel voor jou...

Wat maakt dat zorgverleners steeds meer onder druk komen te staan?


Boekbespreking 'Attending'

27 juli 2017 ‘I believe that the practice of medicine depends on a deep understanding between clinicians and patients, and that human understanding starts with understanding oneself.’ Zo begint Ronald Epstein zijn boek Attending: medicine, mindfulness and humanity.

Gelardeerd met vaak prachtige voorbeelden en verhalen uit zijn eigen leven en praktijk en die van patiënten en collega’s laat hij de de lezer in dit boek zien hoe het er op dit moment in de medische wereld aan toegaat.

Dit artikel is verschenen op de website van Compassion for Care

en het Centrum voor Mindfulness


Congresverslag 'Van Vinken naar Vonken'

10 februari 2017-Van ‘what’s the matter with you’...

Op een koude februari-dag vindt het congres ‘Van Vinken naar Vonken’ plaats. Binnen is het gelukkig warm met een volle zaal en 7 zeer bevlogen sprekers.

Het werken in de zorg verandert: we moeten o.a. meer samenwerken, meer verantwoording afleggen, meer ‘vinken’. Er wordt veel meer verwacht van onze ‘soft skills’. Daarmee komt de bezieling, het ‘vonken’ onder druk te staan. Deelnemers aan het congres noemen meermalen het verlies aan autonomie en regelmogelijkheden door verplichte invoering van het EPD met bijbehorende vinklijstjes. De frustratie is voelbaar.

...naar ‘what matters to you’.

Dit artikel is eerder verschenen op Medilex.nl. Lees hier verder.


oktober 2016 - Ik zal het nooit meer vergeten. Die lieve verpleegkundige die steeds bij me kwam kijken. Ik lag, als 11-jarig meisje, in een opslagruimte van de kinderafdeling, want de afdeling was vol. Geshockeerd van de spoedoperatie die ik net had ondergaan in verband met een geperforeerde appendicitis lag ik in mijn bed tussen de verbandmaterialen, postoelen en infuuspalen. Ouders mochten toen nog niet bij hun kind blijven. Zij was de enige die er voor me was.

Tijdens die ziekenhuisopname besloot ik dokter te worden.


Verlang jij ook zo naar rust in je leven?

1 maart 2016 - Wat is op dit moment jouw grootste bron van stress?

Ik weet nog wel toen ik zelf huisarts was, dat het werken op vrijdagmiddag mijn grootste bron van stress was.​ Ik werkte toen als HIDHA in 3 praktijken. Op vrijdagmiddag had ik ‘dienst’ voor 2 van die praktijken. En vaak waren er ook nog wel 1 of 2 andere praktijken waarvoor ik moest waarnemen. Heel soms was het heel rustig, maar meestal wilden heel veel patiënten nog even langskomen met dingen die ‘echt niet tot maandag konden wachten’. Of kon de familie met moeder ‘zo echt het weekend niet in’. Je wist het nooit van tevoren. De enige assistente die er was ging op tijd naar huis (het was tenslotte bijna weekend) en ik zat vaak nog tot laat in de middag alles af te maken. Ik wilde natuurlijk ook niet mijn collega’s op de huisartsenpost onnodig belasten...

Dit artikel is eerder verschenen op CCzorg.nl. Lees hier verder.


Doe de gratis Energie Checkup!

Ontdek nu met een simpele test hoeveel energie jij hebt

en leer hoe je slim kunt opladen